Dr. Ruszkai Zoltán

Aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos, a Magyar Resuscitatios Társaság, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság és a Magyar Orvosi Kamara tagja. ALS Provider.

A SOMNUS-MED 2010 Egészségügyi Szolgáltató Bt. ügyvezetője.

 

 

Szombathelyen született, általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait szülővárosában, egyetemi tanulmányait a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végezte, és summa cum laude minősítéssel fejezte be.  2009-ben elvégezte az Európai Resuscitatiós Társaság irányelvei alapján, a Magyar Resuscitatios Társaság szervezésében  lebonyolított ALS Provider Course képzést. Aneszteziológia-intenzív terápia szakvizsgáján kiválóan megfelelt minősítést szerzett.

Érdeklődése már egyetemi évei alatt a kritikus állapotú betegek sürgősségi és intenzív terápiás ellátása felé fordult, tanulmányai mellett elvégezte az Országos Mentőszolgálat Mentőtiszt III képzését, valamint ápolóként dolgozott a budapesti Erzsébet Kórház Kardiológiai Osztályának Coronaria Őrző Részlegében. Az általános orvosi diploma megszerzését követően a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Központi Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Osztályán helyezkedett el.  Emellett a Főnix SOS Zrt. XX-XXIII. kerületi telephelyén felnőtt orvosi, valamint a Ferihegy Airport Zrt. Egészségügyi Központjában startorvosi ügyeleti szolgálatot is végzett. 2010 óta a Fresenius Medical Care budapesti Dialysis Centrumának külső munkatársa.

Munkahelyén több helyi szakmai protokoll kidolgozása és bemutatása fűződik nevéhez, 2010-ben felkérést kapott egy szakdolgozóknak - a  Tartós fájdalomcsillapítás licence vizsgához - írt jegyzet „Újraélesztés” fejezetének megírására.

 

Szakmai jártasságok

Aneszteziológiai tevékenység

Balanszírozott, TIVA és TCI anesztézia vezetése, aneszteziológiai betegfelügyelet, monitorozási technikák.

Regionális anesztézia: Neuroaxiális blokádok (spinal, epidural), perifériás plexus- és idegblokádok kivitelezése.

Jártasság szülészet-nőgyógyászati, urológiai, hasi és érsebészeti, szemészeti, gyermek és felnőtt orr-fül-gégészeti műtétek érzéstelenítésében, ortopédiai, traumatológiai és traumás idegsebészeti anesztéziában.

 

Intenzív terápiás tevékenység

Multidiszciplináris (belgyógyászati – sebészeti - traumatológiai profilú) intenzív osztályos munka (terápiás döntések, invazív beavatkozások – centrális véna biztosítás, artéria kanülálás, mellkasi drainage -, transfusiós tevékenység, dokumentációs kötelezettség).

Súlyos mérgezett betegek toxikológiai intenzív ellátása (beleértve haemodialysis, és haemoperfusiós méregtelenítő eljárások).

Szervdonációs tevékenység (donorgondozás, donációs anesztézia, kapcsolattartás az OVSZ Szervkoordinációs Központtal).

Konziliárusi feladatok ellátása.

Kórházi reanimációs készenlét biztosítása.

 

Oktatási tevékenység

A Semmelweis Egyetem Továbbképzési Titkársága által regisztrált, validált tanfolyamszervező.

„Oktatás, és tanulás nélkül nincs fejlődés. A megszerzett, elsajátított tudásanyag továbbadása szakmai és erkölcsi kötelességünk.” Ez a gondolat, valamint a mindennapi munka során szerzett tapasztalat – a sürgősségi ellátásban és reanimációs tevékenységben, az ismeretek hiánya miatt észlelt hiányosságok – alapozta meg igényét sürgősségi betegellátó és újraélesztő tanfolyamok szervezésére. „A járatlan és olykor rögös úton való elinduláshoz általában szükség van valamiféle ösztönző segítségre. Ez a Fresenius Medical Care Péterfy Sándor utcai Dialysis Központjából érkező reanimációs oktatásra való felkérés volt, mely biztosított arról, hogy van igény ilyen témájú tanfolyamokra.”

A Péterfy Sándor utcai Kórházban több reanimációs tanfolyam szervezője, előadója és gyakorlati oktatója.

 

Fő érdeklődési területek:

Polytrauma management

Reanimáció, sürgősségi betegellátás

Súlyos szepszis, szeptikus sokk ellátása

Abdominális kompartment szindróma

Heveny kardiovascularis kórképek ellátása

 

Nyelvismeret:

Angol, német

 

Vissza az előző oldalra

vissza a címoldalra

 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 


somnus-med2010.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!