Pulzoxymetria

 

Kötelező intraoperatív monitor, minden aneszteziológiai beavatkozás során alkalmazandó!

Az eszköz a pulzusszám mérése mellett a vérben keringő - az oxygén szállításáért felelős - haemoglobin oxygéntelítettségét, azaz az úgynevezett oxygén-szaturációt méri. Azt mondja meg tehát, hogy a vérben lévő haemoglobin hány százalékban telített oxygénnel, és ezt számszerűen jelzi is. Értéke 0-100% közötti lehet elméletben.

A mérés egy fájdalommentes csipesszel történik, melyet a beteg valamelyik ujjára, esetleg fülcimpájára helyezünk fel.

Működése azon az elven alapul, miszerint a vér fény-abszorpciója (fény-elnyelése) az oxygenizált (vagyis oxygénnel telített) és a deoxygenizált (azaz oxygént meg nem kötő, azt nem szállító) haemoglobin arányától és az alkalmazott fény hullámhosszától függ. A vörös fény (660 nm) hullámhosszán a deoxygenizált (redukált), míg az infravörös tartományban (940 nm) az oxyhaemoglobin abszorpciója nagyobb. Az eszköz - összehasonlítva a fény elnyelődését a két hullámhosszon - képes a szaturációt (SpO2) kalkulálni. Fénykibocsátó diódái másodpercenként több százszor be- és kikapcsolnak, közben fotocellái a környező fényt (zavarjel) érzékelik és szűrik. A pulzoxyméter programja érzékeli a szívciklus pulzusszinkron áramlási változásait a fény-abszorpcióban, és így csak az artériás (tehát elvileg oxygénnel telített) oxygén-szaturációt méri.

Mivel működése a fentebb leírtak értelmében a szöveteken áthaladó, majd a vért elérő fény elnyelésének mérésén, valamint a pulzushullám érzékelésén alapul, bizonyos körülmények meghamisíthatják, sőt akár értékelhetetlenné tehetik mérési eredményét.

Hamis eredményt és téves terápiás döntést okozhat:

  • Körömlakk
  • A köröm megvastagodásával, elszíneződésével járó állapotok (pl.: a köröm gombás megbetegedése)
  • Izomremegés, mozgás
  • Súlyos vérszegénység (anaemia)
  • Erős mesterséges fényforrás
  • Bármilyen eredetű perifériás keringészavar (súlyos érszűkület, érelmeszesedés, keringési elégtelenség, hideg okozta lokális érösszehúzódás, stb.)
  • Szénmonoxid-mérgezés (a CO-t kötő, úgynevezett carboxyhaemoglobin és az oxyhaemoglobin azonosan abszorbeálja a fényt a 660 nm-es hullámhosszon, így szénmonoxid-mérgezés esetén fals magas értéket fog jelezni a műszer)
  • Cianid-mérgezés
  • Kóros haemoglobinok a vérben (haemoglobinopathiák)
  • Keringő festékek (pl.: methaemoglobinaemia)

Mindezek mellett a pulzoxyméter a vér széndioxid (CO2) tartalmát nem méri, így a légzési elégtelenség diagnózisára, illetve a lélegeztetés hatásfokának pontos megítélésére önmagában nem alkalmas. Ehhez kiegészítő eszközre, az úgynevezett kapnograph-ra van szükség.


Vissza a Műtét alatti monitorozás oldalra


Copyright © 2010-... SOMNUS-MED 2010 Bt. Minden jog fenntartva!

vissza a címoldalra

 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 


somnus-med2010.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!